The Times’ insta Rajoy a permetre el referèndum

‘The Times’ insta Rajoy a permetre el referèndum

07/04/13 02:00 – barcelona –
El rotatiu britànic The Times ha publicat un article en el qual demana al president del govern central, Mariano Rajoy, que autoritzi el referèndum independentista a Catalunya i que en respecti “les conclusions”. L’article sosté que les relacions Catalunya-Espanya han entrat en un punt mort i que, per tant, els dos governs han de cedir. Per això, s’hi proposa que es faci la consulta, però que en lloc d’una pregunta es plantegin tres opcions i que els votants n’hagin de triar una. Les alternatives serien no moure res, continuar a l’Estat incrementant l’autonomia o que Catalunya fos un estat.

El rotatiu considera que si això es fes, s’imposaria la segona via i, per tant, s’evitaria una independència que “devastaria” l’economia de tota la península. A canvi, Catalunya podria aconseguir “de manera ordenada la condició de nació que desitja i mereix”, tot i que reconeix que tots dos presidents haurien de suportar descrèdit. Mas no tant per oferir una major autonomia, sinó per creure que Madrid ho pot arribar a concedir. I Rajoy per concedir a Catalunya “qualsevol cosa”. L’article continua dient que el moviment independentista està fortament arrelat a tot el territori, però qüestiona si això també passa entre la classe mitjana urbana de Barcelona. Conclou que si Catalunya és independent suposaria una “bomba de rellotgeria més gran que Xipre

 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/634674-the-times-insta-rajoy-a-permetre-el-referendum.html

 

Un columnista de ‘The Times’ diu que Catalunya és una bomba de rellotgeria i insta Rajoy a permetre el referèndum

Matthew Parris creu que Mas hauria d’acceptar incloure l’opció de reclamar més autonomia en la consulta, i vaticina que seria l’alternativa guanyadora

ARA

Barcelona | Actualitzada el 06/04/2013 11:58

Captura article Matthew Parris

Catalunya i el futur referèndum d’independència poden ser “una bomba de rellotgeria més gran que Xipre” per al projecte europeu si no es fa de manera ordenada, segons l’opinió de Matthew Parris, columnista del diari britànic ‘The Times’, que publica l’article ‘Catalonia is a bigger timebomb than Cyprus’ aquest dissabte.

L’article, crític amb el procés sobirà català, defensa que la relació entre Madrid i Barcelona ha entrat en fase de “destrucció mútua assegurada”, un fenomen que durant la Guerra Freda es va anomenar ‘muttually assured destruction’ (MAD).

“El mal que el separatisme català pot fer al que quedaria d’Espanya és alhora un argument contra el separatisme i una potencial arma letal en mans dels separatistes”, assegura el periodista.

Segons afegeix, només el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, tenen a les seves mans cedir i arribar a un acord que eviti un desastre per a totes dues economies.

Per això, insta Rajoy a concedir la celebració d’un referèndum a Catalunya i “respectar-ne  les conclusions”. Segons Parris, per tal de  sortir del “punt mort” en què es troben les relacions entre Catalunya i  Espanya, Mas també hauria  de fer un esforç i formular una pregunta en el referèndum amb tres possibles respostes. La  primera opció seria votar perquè tot continués com fins ara, la segona  implicaria aconseguir més autonomia i la tercera seria la independència.
El columnista té el seu pronòstic sobre el resultat d’una consulta d’acord amb el plantejament que ell proposa: creu que guanyaria l’opció de més autonomia i, d’aquesta manera,  s’evitaria una secessió que segons ell “devastaria” l’economia de tota  la Península. Aleshores, “Catalunya podria aconseguir de manera  ordenada la condició de nació que desitja i mereix” dins l’estat  espanyol.

“El senyor Mas, no obstant això, hauria de suportar el  descrèdit, no tant per oferir-se acceptar més autonomia [en lloc de la independència], sinó per confiar en el fet  que Madrid l’arribi a concedir”, reflexiona l’article. A l’altra banda, “per a Rajoy el descrèdit seria concedir a Catalunya qualsevol  cosa”.

L’article reconeix que el  moviment independentista és molt fort arreu del territori, però qüestiona  si té la mateixa força entre “la classe mitjana urbana” de Barcelona.  De totes maneres, apunta que si la corda es continua tibant i Catalunya acaba aconseguint la  independència, la “secessió” podria “devastar les economies d’una regiósencera”, en referència a tota la península Ibèrica.

http://www.ara.cat/politica/The-Times-Catalunya-rellotgeria-Xipre_0_896310493.html

 

<g_vml_:shape><g_vml_:fill><g_vml_:shape><g_vml_:stroke><g_vml_:shape><g_vml_:stroke><g_vml_:shape><g_vml_:stroke><g_vml_:shape><g_vml_:stroke>

Bloomberg: “Cal garantir el dret dels catalans a un referèndum”

La prestigiosa cadena de notícies econòmiques demana a Rajoy una rectificació del ministre Wert

bloomberg catalunya
Bloomberg, un dels mitjans econòmics més influents del món, ha obert avui la seva edició amb un editorial de títol directe: ‘Per mantenir Catalunya amb ells, Espanya hauria de permetre’ls votar la secessió’. El mitjà defensa clarament i citant arguments com la història, la cultura diferenciada o l’espoli fiscal, el dret dels catalans a organitzar un referèndum sobre la independència. “Hi ha països que es pensen que les seves fonteres els han sigut donades per Déu i són immutables, etziba el text en clara al·lusió a Espanya.
“Per sobre de tot, Espanya hauria de seguir l’exemple del Regne Unit i garantir als catalans el dret de celebrar un referèndum d’independència i conduir una secessió legal i ordenada, si així ho volen. La setmana passada, el parlament espanyol va votar en contra d’això, i va ser un error” escriuen els editors.
A més, Bloomberg cita les declaracions del ministre Wert sobre “l’espanyolització dels alumnes catalans” i les qualifica de “provocacions innecessàries” i demana al govern espanyol “que siguin retirades”. Concretament asseguren que “el PP ha de parar de centralitzar i pressionar amb el nacionalisme espanyol “.
I és que aquesta prestigiosa cadena de notícies econòmiques culpa el PP de la situació actual per “la seva ineptitud”, encara que també afirmen que “els líders catalans s’aprofiten de la debilitat econòmica espanyola per imposar la seva agenda”. “Espanya necessita trobar un acord constitucional i una distribució d’impostos que les dues bandes puguin acceptar”, conclou.
La cadena econòmica subratlla que els sondejos d’opinió mostren que un 51% de la població estaria a favor de la independència de Catalunya, mentre que “el 2007 el suport a la independència era del 15%”. Aquest auge independentista es deu sobretot a la poca traça del PP a Madrid, considera el mitjà.
Fins i tot, el mitjà també dóna suport als catalans respecte les reivindicacions d’un major control sobre les pròpies infraestructures del país, com l’aeroport del Prat. I considera que el govern espanyol hauria hagut de tenir més consideració amb Catalunya en matèria d’inversions.

 

Publicado por

Ferran Sala

El Fideuer de Calaf-La Flor de l´Alta Segarra-Pasta Sala Integral