L’Ajuntament nomena Laureà Figuerola Fill Il·lustre de Calaf- l’inventor de la pesseta

L’Ajuntament nomena Laureà Figuerola Fill Il·lustre de Calaf

Dimarts 16/05/2017
La proposta d’acord s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups del ple municipal. Enguany se celebra l’Any Figuerola per commemorar el bicentenari del naixement d’aquest reconegut economista i polític nascut a Calaf el 4 de juliol de 1816
Quadre de Laureà Figuerola al Senat

L’Ajuntament de Calaf ha aprovat, durant la sessió ordinària del ple municipal celebrat aquest dilluns al vespre, nomenar Laureà Figuerola Fill Il·lustre de la vila. Els tres grups municipals – Junts per Calaf – Acord Municipal, Grup d’Independents per Calaf – Veïns amb Veu i Convergència i Unió – van aprovar la proposta per unanimitat.

Aquesta és la primera vegada que es nomena oficialment un fill il·lustre a Calaf. Això ha estat possible després que el passat setembre el ple de l’Ajuntament aprovés el Reglament d’Honors i Distincions que marca la tramitació necessària per tal de fer possible aquesta distinció.

Segons l’acord aprovat, el proper pas serà comunicar a la família de Laureà Figuerola el nomenament de fill il·lustre i fer la inscripció al llibre de registre.

Any Figuerola
La distinció es fa realitat durant la celebració de l’Any Figuerola que va començar a Calaf el dia 4 de juliol del 2016 i s’acabarà, un any després, el mateix 4 de juliol d’enguany. Durant aquests 12 mesos s’estan fent diferents activitats per recordar i donar a conèixer aquest reconegut economista i polític. L’any 1868, sent ministre d’Hisenda, va instaurar la pesseta com la moneda oficial de l’estat espanyol en un moment on al país circulaven 97 monedes diferents.

Fins al dia de la cloenda, el 4 de juliol, es pot visitar l’exposició commemorativa ubicada a la capella del Centre Cívic. Recentment inaugurada, la mostra fa un recorregut pels orígens calafins, així com per la trajectòria acadèmica, institucional i política de qui va ser ministre i president del Senat. A més, s’hi pot visitar una àmplia mostra de pessetes, bitllets i monedes. L’exposició es complementa amb mobiliari de l’època de la pròpia família Figuerola i de l’establiment Agriplant Huguet.

Està oberta les tardes de dilluns a divendres, de 17.00 a 20.00 hores. També es poden concertar visites guiades al Punt d’informació turística, al telèfon 93 868 08 33 o al correu calaf.turisme@calaf.cat.

Un altre dels actes programats durant l’Any Figuerola és la conferència de Xavier Sala i Martín per al proper 1 de juny. Es tracta d’un acte organitzat a través del Centre Local de Serveis a les Empreses, la conferència de Sala i Martín es dirigeix a empresaris i comerciants de Calaf i l’Alta Segarra.

http://www.calaf.cat/actualitat/noticies/lajuntament-nomena-laurea-figuerola-fill-illustre-de-calaf-100.html

Calaf estrena una mostra sobre l’inventor de la pesseta

Laureà Figuerola, que va ser Ministre d’Economia, és un dels calafins més il·lustres

cultura

Dimarts, 9 maig 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

D’un cop d’ull

Fins el 4 de juliol, el Centre Cívic de Calaf acull l’exposició sobre la figura de Laureà Figuerola. Aquestes setmanes es clouran les activitats que l’Ajuntament ha dedicat a un dels fills més famosos del poble, una figura oblidada durant dècades.

Calaf obria el passat dijous una exposició commemorativa que l’Ajuntament ha organitzat amb motiu del bicentenari del naixement de Laureà Figuerola. La mostra fa un recorregut pels orígens calafins, així com per la trajectòria acadèmica, institucional i política d’aquest reconegut economista i polític, nascut a Calaf el 4 de juliol de l’any 1816, i que ha passat a la història com la persona que va introduir la pesseta com a moneda oficial a l’Estat espanyol.

L’exposició compta amb una àmplia mostra de pessetes cedides per la Numismàtica Borràs de Manresa i per l’arxiu Graells Castellà de Calaf. Va ser l’any 1868, sent ministre d’Hisenda, que va instaurar la moneda com la divisa oficial de l’estat espanyol en un moment on al país circulaven 97 monedes diferents. La mostra es complementa amb mobiliari de l’època de la pròpia família Figuerola i de l’establiment Agriplant Huguet. A tots ells va fer un especial agraïment la regidora d’Economia i Finances, Montserrat Mases.

Mases, abans d’obrir l’exposició, va presentar l’historiador calafí, Jaume Mas, que va pronunciar una conferència centrada en explicar els orígens de Figuerola i la seva família, així com l’entorn polític i econòmic en els seus primers anys de vida. A més, va exposar els motius pels quals aquest il·lustre personatge va patir un fort desgreuge. L’historiador local va recordar que “no és fins als anys 70 que Calaf no li fa un reconeixement i li dedica un carrer. Això es degut a dos motius. El primer és que era un polític progressista i l’altre és que era lliurecanvista en un moment en que la societat catalana estava dominada per la burgesia que era proteccionista”.Aquesta ha estat la primera conferència d’un cicle que l’Ajuntament de Calaf, en el marc de l’Any Figuerola, ha programat amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de la figura de Laureà Figuerola. L’exposició s’ubica a la capella del Centre Cívic i es pot visitar fins al 4 de juliol, quan es donarà per finalitzada la celebració de l’Any Figuerola. Estarà oberta les tardes de dilluns a divendres, de 5 a 8. També es poden concertar visites guiades al Punt d’informació turística, al telèfon 93 868 08 33 o al correu calaf.turisme@calaf.cat.

http://anoiadiari.cat/cultura/calaf-estrena-mostra-sobre-inventor-pesseta/

Es descobrirà una placa a l’edifici on va néixer l’eminent economista calafí

cultura

Dissabte, 2 juliol 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

D’un cop d’ull

Es convoca a la ciutadania a la descoberta d’una placa commemorativa a la casa pairal de la família Figuerola. Durant aquesta celebració es donarà a conèixer el guanyador del Concurs de cartells de la Festa Major de Calaf.

El proper dilluns, a 2/4 de 8 del vespre, es donarà el tret de sortida a l’Any Figuerola en el qual es commemora el bicentenari del naixement de Laureà Figuerola, economista i polític català que va néixer a Calaf el 4 de juliol de 1816. L’objectiu de la commemoració és recordar aquesta figura cabdal per a la història econòmica alhora que es dóna a conèixer entre les noves generacions. Per aquest motiu, s’està buscant la complicitat de tota la societat calafina, entitats, centres educatius, així com establiments comercials i hotelers per tal que durant aquests propers 12 mesos es doni vida al seu record i a tot el seu llegat des de diferents àmbits.

L’acte del 4 de juliol començarà al carrer Ravalet número 17 de Calaf, on s’ubica la casa pairal de la Família Figuerola. Allí es descobrirà la placa commemorativa que s’ubicarà en aquest edifici com a acte de reconeixement i en record del bicentenari del naixement de qui va ser l’instaurador de la pesseta. La celebració comptarà amb la presència de familiars descendents de l’homenatjat.

L’acte continuarà a la plaça Ravalet on es donarà a conèixer el cartell guanyador que es convertirà en la imatge de la propera Festa Major de Calaf. Justament, en les bases de la convocatòria del guardó es determinava que el tema principal del cartell havia de ser la figura de Laureà Figuerola. L’obertura de l’Any Figuerola es clourà amb l’actuació del grup Vent Endins i el brindis amb una copa de cava.

La figura de Laureà Figuerola

Figuerola va ser un personatge d’important transcendència en una època de transició de l’Antic Règim cap a un país amb estructures liberals. De la seva labor en va destacar la introducció de la pesseta com a moneda única a tot l’estat en un moment on hi circulaven 90 monedes diferents; la introducció d’una reforma tributària, i en especial l’impost que més endavant s’anomenaria de la renda; l’impuls de la llei de societats anònimes; la introducció de la llei hipotecària; la llei de mines i, finalment, la introducció de la llei aranzelària.

Laureà Figuerola va ser un dels polítics i economistes més destacats del país, però per diferents motius ha estat un personatge perseguit per l’oblit. Això es deu a que va anar a contracorrent, va ser trencador i radical en la defensa del lliurecanvisme i que, a més, pràcticament no tenia vida social. En la seva trajectòria professional, es va convertir en cap de l’escola econòmica liberal, i el 1868 va ser nomenat Ministre d’economia, una tasca que va desenvolupar fins al 1870.

http://anoiadiari.cat/cultura/calaf-inicia-dilluns-celebracio-any-figuerola-inventor-pesseta/

Calaf reivindica l’inventor de la pesseta

El calafí Laureà Figuerola va crear-la el 1868

cultura

Divendres, 28 novembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

D’un cop d’ull

En una nova xerrada del cicle del Mil·lenari a Calaf, demà serà  el torn de reivindicar a un dels calafins més il·lustres dels darrers mil anys Laureà Figuerola. Anton Costas, president del Cercle d’Economia, serà el convidat del luxe per parlar de Figuerola

“Laureà Figuerola i Ballester i les seves arrels calafines” és el títol de la nova xerrada del cicle “Calaf, mil anys d’història”, que s’oferirà aquest divendres, 28 de novembre, a la Sala de Fusta del Casal de Calaf. La conferència anirà a càrrec d’Anton Costas, catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona i President del Cercle d’Economia. Nascut a Calaf, Laureà Figuerola va tenir un paper clau com a ministre de finances a Madrid i ha passat a la història ja que va ser l’introductor el 1868, de la pesseta.

http://anoiadiari.cat/cultura/calaf-reivindica-inventor-pesseta/

Calaf porta en l’obertura de l’Any Figuerola als descendents de l’inventor de la pesseta

Durant la celebració es va donar a conèixer el cartell guanyador de la propera Festa Major de Calaf

societat

Dissabte, 9 juliol 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

D’un cop d’ull

Conjuntament amb la família, es va descobrir una placa commemorativa a la casa pairal de la família Figuerola. L’inventor de la pesseta va néixer a Calaf el 4 de juliol de fa 200 anys.

Unes 150 persones van prendre part en l’inici dels actes de l’Any Figuerola, amb el qual Calaf commemora el bicentenari del naixement de Laureà Figuerola. El reconegut economista i polític català va néixer a Calaf el 4 de juliol de 1816. Amb el carrer Ravalet ple de gent, i amb la presència de descendents de l’il·lustre calafí, la celebració va començar al número 17, on s’ubica la casa pairal de la Família Figuerola. L’alcalde, Jordi Badia, acompanyat per Merche, Manuel José i Maite Figuerola, van ser els encarregats de descobrir la placa commemorativa que s’ha ubicat en aquest edifici com a reconeixement i en record del bicentenari del naixement de qui va ser l’instaurador de la pesseta.

L’acte va continuar a la plaça Ravalet on la regidora de l’àrea d’Economia i Finances, Montse Mases, va fer un repàs històric de la vida de l’homenatjat i va avançar que la celebració aniria més enllà d’un dia. I és que l’objectiu de l’Any Figuerola és recordar aquesta figura cabdal per a la història econòmica alhora que es dóna a conèixer entre les noves generacions. Per aquest motiu, s’està buscant la complicitat de tota la societat calafina, entitats, centres educatius, així com establiments comercials i hotelers per tal que durant aquests propers 12 mesos es doni vida al seu record i a tot el seu llegat des de diferents àmbits.

Per part de la família, Merche Figuerola va ser l’encarregada de dirigir-se als presents mostrant la seva gratitud per aquest reconeixement i per voler comptar amb la família a l’hora d’organitzar noves propostes que serveixin per recordar la figura de Figuerola. Finalment, l’alcalde va explicar que proposarà un reglament d’honors i distincions i que quan estigui fet es farà un reconeixement solemne al qui va ser ministre d’Hisenda del govern espanyol. Per finalitzar la part més protocol·lària, el mateix alcalde va entregar a la família un obsequi commemoratiu en record de l’acte.

El moment de descobrir la placa en honor a l'històric calafíEl moment de descobrir la placa en honor a l’històric calafí

Seguidament es va donar a conèixer el cartell que es convertirà en la imatge de la propera Festa Major de Calaf, sorgit de la primera convocatòria de concurs de cartells. Les bases de la convocatòria del guardó determinaven que el tema principal del cartell havia de ser la figura de Laureà Figuerola. L’obertura de l’Any Figuerola es va cloure amb un brindis i amb l’aplaudida actuació del grup Vent endins, que van oferir un repertori d’havaneres amb versions adaptades a un estil molt propi.

Concurs de cartells

Montse Graells va ser la guanyadora del primer Concurs de cartells de la Festa Major de Calaf. En total, hi han participat 13 persones i s’han recollit 18 propostes diferents, ja que cada autor podia presentar dos cartells diferents. Des d’aquesta setmana i fins passada la Festa Major, a mitjan setembre, els cartells estaran exposats al vestíbul de l’Ajuntament de Calaf.

L’hereuet i la pubilleta de Calaf van ser els encarregats de descobrir el cartell guanyador. L’alcalde va fer entrega de la reproducció del cartell i d’un diploma acreditatiu a la guanyadora. El guardó està valorat en 300 euros. Durant el moment de l’entrega del premi, l’autora va explicar que el cartell busca “la vistositat que ha de tenir un cartell de Festa Major”. Per aquest motiu juga amb colors vius i amb els negatius de les imatges relacionades amb Laureà Figuerola i Calaf. En el muntatge s’hi poden localitzar diferents anys que, segons Graells, “serveixen per vincular i fer més entenedores les imatges triades: Calaf en l’època del naixement d’en Laureà Figuerola, el campanar en l’actualitat, un dels seus millors retrats, la primera pesseta, un facsímil d’una carta dirigida a en Laureà i un bitllet de 100 pessetes”. Finalment, les papallones i les fulles intenten “enllaçar l’estiu amb les portes de la tardor”, època en la que es celebra la Festa Major de Calaf.

http://anoiadiari.cat/societat/calaf-porta-obertura-any-figuerola-als-descendents-inventor-pesseta/

Publicado por

Ferran Sala

El Fideuer de Calaf-La Flor de l´Alta Segarra-Pasta Sala Integral