L’actuació de l’Estat espanyol contra al referendum català ja inquieta Human Rights Watch(HRW, Observatori dels Drets Humans)a l’estil d’Amnistia Internacional.

REFERÈNDUM

L’actuació de l’Estat espanyol ja inquieta Human Rights Watch

El Nacional
Barcelona. Dimecres, 13 de setembre de 2017
2 minuts

HRW

L’actuació de la fiscalía contra els alcaldes favorables al referèndum amoïna al director de comunicació per a Europa de Human Rights Watch (HRW, Observatori dels Drets Humans), la potent ONG dedicada a fer recerca i defensa dels drets humans arreu del món, a l’estil d’Amnistia Internacional.

Andrew Stroehlein, el director de comunicació, ha piulat al seu compte de Twitter: “Els fiscals d’Espanya amenacen d’arrestar centenars d’alcaldes pro-referèndum??” Twitter no dona tons de veu, però el sentit de la piulada és inequívoc:

Stroehlein enllaça el seu tuit amb una infohttps://www.yahoo.com/news/spain-prosecutors-threaten-arrest-catalan-pro-referendum-mayors-130640977.htmlrmació de Yahoo News, que reprodueix un despatx de l’agència France Presse, titulada justament així: “Espanya amenaça d’arrestar més de 700 alcaldes pro-referèndum”. Habitualment, HRW, que té 3,48 milions de seguidors a Twitter, repiula el que diu Stroehlein, cosa que no ha fet en aquest cas.

HRW basa la seva influència en els extensos i detallats informes sobre la situació dels drets humans en els països on actua o d’alguna situació més general (l’ús de bombes de fragmentació, per exemple); no tant en una afiliació massiva i accions específiques sobre casos concrets com fa Amnistia Internacional, la seva competidora.

La seva última nota sobre l’Estat espanyol alerta de la hostilitat dels mèdia nacionalistes espanyols contra els advocats defensors dels acusats de terrorisme després dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils. “El govern d’Espanya i els líders dels principals partits polítics han de pronunciar-se clarament en defensa d’aquests principis fonamentals”, conclou la nota.

Human Rights Watch,  organització privada que no rep fons de cap estat, va néixer per a vigilar l’observança a Europa de l’Est dels acords de la Conferència sobre Seguretat i Cooperació a Europa, celebrada a Hélsinki (1972-1975). El 1997 va compartir el Premi Nobel de la Pau com a membre fundador de la campanya internacional per prohibir les mines terrestres. El seu pressupost per al 2014 van pujar a 57 milions d’euros.

Stroehlein escriu des de fa dues dècades sobre conflictes violents, situacions de post-conflicte, règims autoritaris i transicions post-autoritàries i el paper dels mèdia en tot plegat. Abans havia estat director de comunicació de l’International

 http://www.elnacional.cat/ca/politica/referendum-drets-humans-human-rights-watch_191169_102.html

Referèndum

El Col·legi d’Advocats de Manresa es posa a disposició dels alcaldes investigats

El degà de l’ICAM, Abel Pié, considera que “s’està instrumentalitzant la justícia, els cossos de seguretat, i els organismes de l’administració, fent-ne un ús i abús d’ells, per impedir escoltar què diu la societat catalana”

Pere Fontanals, Manresa | 13/09/2017 a les 18:23h

El degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa, Abel Pié | Mar Martí

La Junta de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa (ICAM), un cop ha sabut la notícia que per odre de la Fiscalia del TSJ de Catalunya s’ha ordenat que han de ser citats judicialment els més de 700 alcaldes i alcaldesses del país que han donat suport al Referèndum, ha decidit posar-se a disposició de tots els alcaldes i alcaldesses del seu partit judicial -el Bages i la part del Moianès que havia format part de la comarca-, en allò que faci falta, des de donar-los assessorament fins a acompanyar-los a les declaracions que tinguin davant els òrgans judicials.

El degà de l’ICAM, Abel Pié, entén que “ja no estem en un temps de justícia, sinó que estem en un temps de política”. “Allò que els polítics no han pogut solucionar, no ho han de derivar a la Justícia, la qual no s’hauria de posicionar en una situació d’aquest tipus, ja que, des de Catalunya únicament s’està demanant escoltar a les persones per saber exactament quin camí s’ha de seguir”, ha continuat. Considera que “es podria discutir jurídicament si un trencament unilateral o no amb l’estat, és o no és legal i, en tot cas, sota quina legalitat s’empara”, però el que no es pot discutir “és que les persones, la societat, ha de poder ser escoltada davant d’un reclam que porten anys i anys demanant”. Que es negui el dret a ser escoltat, el dret a referèndum, no és, per a la Junta de l’ICAM, “una qüestió de legalitat, és una qüestió merament política”. I, en aquest cas, segons Abel Pié, “no ens podem quedar amb els braços creuats com si no passés res. Més, quan s’està instrumentalitzant la justícia, els cossos de seguretat, i els organismes de l’administració, fent-ne un ús i abús d’ells, per impedir escoltar què diu la societat catalana”.

Contingut relacionat

Un milió de veus clama pel referèndum

http://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/69875/collegi/advocats/manresa/es/posa/disposicio/dels/alcaldes/investigats

El cap d’internacional de ‘Financial Times’ diu que la imatge de la policia “intentant caçar urnes” no és “edificant”

L’analista creu que si l’Estat continua tractant la Constitució com una “taula de pedra”, l’hora de buscar solucions “passarà aviat”

 

Publicado por

Ferran Sala

El Fideuer de Calaf-La Flor de l´Alta Segarra-Pasta Sala Integral