El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza cita 712 alcaldes Catalans i ordena als Mossos que els detinguin si no hi van.Contra la “MAZA de la dictadura Española grans dosis de democracia

Referèndum

La Fiscalia cita 712 alcaldes i ordena als Mossos que els detinguin si no hi van

Gemma Liñán
Foto: ACN
Barcelona. Dimecres, 13 de setembre de 2017
2 minuts

José Manuel Maza / ACN

La Fiscalia General de l’Estat ha ordenat a les fiscalies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona que citin a declarar com a investigats els 712 alcaldes dels ajuntaments que col·laboren amb la Generalitat per executar el referèndum. I demana als Mossos d’Esquadra que detinguin els alcaldes que no es presentin a declarar.

Els alcaldes han de rebre la citació dels Mossos d’Esquadra, a qui la Fiscalia General de l’Estat ha designat com a policia judicial. Les quatre fiscalies provincials de Catalunya llançaran l’ordre de citació “en relació amb els presumptes actes de cooperació en l’organització del referèndum il·legal”, diu l’ordre de la Fiscalia General de l’Estat.

Si hi ha algun alcalde que no s’hi presenta, els Mossos tenen l’ordre de detenir-los i portar-los a la Fiscalia “en el termini més breu possible”.

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, demana prioritzar els ajuntaments amb més volum de població davant la gran quantitat d’alcaldes citats, més de 700.

Maza argumenta que en la providència del Tribunal Constitucional ha acordat la suspensió del Decret 140/2017, de 7 de setembre, del Govern de la Generalitat de Catalunya, de normes complementàries per a la celebració del referèndum d’autodeterminació. En aquesta resolució s’adverteix a les autoritats i funcionaris del seu “deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”, i els avisa de possibles responsabilitats penals.

Entre els destinataris d’aquest requeriment hi ha els alcaldes de tots els municipis de Catalunya. Avui la Fiscalia ha mogut fitxa i ha ordenat citar-los com a imputats, com a investigats. Amb tot, l’única figura jurídica que pot imputar és el jutge. No la Fiscalia. La Fiscalia sí que ho pot demanar, però ha d’esperar que l’autoritat judicial, quan valori les proves i les declaracions dels alcaldes, decideixi si acusa formalment els alcaldes.

Si les citacions comencen a arribar demà, els quatre fiscals provincials tenen 12 dies per interrogar uns 174 alcaldes cadascun. Això és 14 alcaldes al dia, en el cas que es presentin a declarar. Un cop acabada la declaració, el fiscal podria demanar mesures cautelars, que ha de decidir un jutge, i acusar-los del delicte que cregui. De moment, no hi ha dates de citacions, ni delictes previstos, ni temps perquè els jutges decideixin sobre el futur de més de 700 alcaldes abans del referèndum.

Consulta aquí els alcaldes investigats

Aquest és el llistat que ha enviat la Fiscalia General de l’Estat a les quatre fiscalies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. És el llistat de l’AMI i de l’Associació Catalana de Municipis sense els alcaldes que no s’han posat a disposició del Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat per fer el referèndum. La llista s’anirà actualitzant a mesura que la Fiscalia detecti que hi ha més ajuntaments a disposició de la Generalitat per fer que es pugui votar l’1 d’octubre.

 

 

I aquesta és l’ordre de la Fiscalia General de l’Estat

José Manuel Maza detalla, en la providència que ha enviat als quatre fiscals provincials catalans, que apliquin la prohibició del TC sobre les lleis del referèndum i que prenguin declaració als alcaldes que han cedit els locals municipals i s’han posat a disposició de la Generalitat per fer el referèndum.

 

Read in English

 http://www.elnacional.cat/ca/societat/fiscalia-investiga-alcaldes-referendum_191022_102.html

En directe

PDeCAT, ERC i ECP demanen que el fiscal Maza declari al Congrés

J.Palmer, M.E.Martí, M.Macià, C.Camps, A.AcínBarcelona
Dimecres, 13 de setembre de 2017

Maza ACN
17:36

Acaba la roda de premsa conjunta ECP, ERC, PDeCAT i Bildu

17:35

Bel: “Quieren municipalizar el antireferèndum”

17:34

Bel: “Ens sentim pressionats i amenaçats. Ens volen utilitzar per impedir que es voti”

17:31

Bel: “El fiscal general busca l’impacte mediàtic”

17:30

Bel critica que han sapigut la citació a través d’una nota de premsa

17:30

Bel assegura que hi haurà una resposta conjunta dels alcaldes

17:27

Capella: “Votar no té res de radical ni violent”

17:26

Beitialarrangoitia anuncia el seu suport a la compareixença de Maza al Congrés

17:23

Torn per Marian Beitialarrangoitia (Bildu)

17:21

Capella: “El govern espanyol posa la Fiscalia al seu dictat”

17:21

Capella qualifica la situació de “paradoxal” i denuncia una falta de separació de poders

17:19

Torn per Esther Capella (ERC)

17:18

Moya (En Comú Podem): “Sortirem en defensa de les institucions catalanes”

17:17

Moya assegura que no permetran “coaccions” i “pressions” als alcaldes catalans

17:16

Torn per Jaume Moya (En Comú Podem)

17:14

Bel: “Hem escoltat que hi ha alcaldes socialistes que dieuen que reben pressió. Imaginint-se com ens podem sentir nosaltres”

17:13

Bel: “Intenten generar pressió als alcaldes per evitar que els nostres ciutadans votin”

17:12

Bel compareix per explicar que En Comú Podem, ERC, PDeCAT i Bildu han demanat la compareixença de Maza al Congrés

http://www.elnacional.cat/ca/en-directe/actualitat-13092017_1749_126.html

Publicado por

Ferran Sala

El Fideuer de Calaf-La Flor de l´Alta Segarra-Pasta Sala Integral