El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker assegura que la UE respectarà el resultat del referèndum català - Pasta,Música,Ecologia

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker assegura que la UE respectarà el resultat del referèndum català

referèndum

Juncker assegura que la UE respectarà el resultat del referèndum

El Nacional
Foto: EFE
Barcelona. Dijous, 14 de setembre de 2017
1 minut

Juncker - EFE

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat aquest migdia que Europa respectaria una victòria del ‘sí’ al referèndum d’independència de l’1-O. Fins i tot, ha anat més enllà i ha parlat dels tràmits posteriors als quals s’hauria de sotmetre Catalunya per adherir-se a la Unió Europea.

En una entrevista al canal internacional Euronews, el líder europeu ha explicat que la Comissió Europea “no prendrà part en debats interns”, encara que siguin “democràtics, acceptables i acceptats”. En la mateixa línia, ha insistit que “la seva política és respectar la Justícia i el Parlament espanyol”. Després d’això, però, Juncker ha dit el que no havia dit cap dirigent europeu fins ara: “Si la independència de Catalunya veu la llum, respectarem aquesta elecció”.

Aquesta resposta arriba menys de 24 hores després que el Departament d’Estat dels EUA, a través de la seva portaveu, Heather Nauert, afirmés que els Estats Units no “interferiran” i treballaran “amb el govern que en surti” de la votació.

El president de la CE també ha afegit que això no vol dir que Catalunya fos membre de la UE “el matí després de la votació”, sinó que s’haurà de sotmetre al procés d’adhesió tal com ho han fet els països que s’hi han incorporat a partir del 2004.

http://www.elnacional.cat/ca/politica/juncker-europa-suport-referendum_191460_102.html

Diada 2017

Der Spiegel: “Rajoy ha bloquejat tota solució de pacte”

El Nacional
Barcelona. Dilluns, 11 de setembre de 2017
1 minut

der spiegel

El setmanari Der Spiegel, el més important d’Alemanya, ha publicat una entrevista amb el politòleg d’aquest país Peter A. Kraus, en la qual critica durament l’actitud del govern espanyol respecte Catalunya. El setmanari titula amb una frase significativa: “Rajoy ha bloquejat tota solució de pacte”.

“El govern Rajoy ha considerat tabú qualsevol compromís en els últims anys i ho ha bloquejat. Només volien instal·lar-se en el conflicte”, afegeix, mentre apunta que l’estratègia de la Moncloa era donar temps al procés sobiranista perquè aquest s’anés desinflant.

Segons Kraus, “molts catalans ja s’han separat mentalment d’Espanya, i ja no se senten representats per l’Estat espanyol”. El politòleg considera que la situació política actual és “bastant greu” perquè el govern espanyol ha optar per replicar el procés sobiranista per la via judicial i policial. Es pregunta en aquest sentit si tot això donarà més ales al sobiranisme.

Kraus considera que una de les possibles sortides podria ser una posició mediadora de la UE, tot i que hores d’ara aquesta no hi mostra interès.

http://www.elnacional.cat/ca/politica/der-spiegel-rajoy-bloquejat-pacte_190557_102.html

Publicado por

Ferran Sala

El Fideuer de Calaf-La Flor de l´Alta Segarra-Pasta Sala Integral