CALAF : moció de rebuig a la violencia policial durant la celebració del referèndum d´autodeterminació de Catalunya de el 01/10/2017

Amics:
La violència policial i de la guardia civil que diumenge passat va caure sobre els defensors de les urnes de molts col.legis electorials, va interrompre dilluns el normal inici del ple municipal ordinari que hi havia previst. El ple de regidors va reflexionar sobre els esdeveniments de feia 24 hores, va suspendre el plenari i  va aprovar per unanimitat, en canvi, una moció de rebuig a la violència que havia presentat un dels grups municipals.
El dia anterior Calaf i els pobles de la rodalia van sortir a protegir les urnes a flor de la dignitat que significava el dret a ser escoltats. Els primers a reaccionar van ser un grup de joves vinculats a la Polsaguera, que van replicar un comitè de defensa del referèndum existent a moltes altres poblacions. A les dues de la matinada de divendres van entrar pacíficament a l’Institut i de seguida s’hi van presentar molts altres veïns, que van passar la nit amb diversos entreteniments, activitats festives i projeccions de viatges estiuencs.
Dissabte un altre grup de joves es va asseure a la porta d’entrada de l’Institut amb guitarres i cançons, fins que a les 5 de la matinada de diumenge van començar a arribar els primers veïns atents a la convocatòria de la Crida per la Democràcia. A les 6 del dematí aquesta presència ja era molt nombrosa, decidida i expectant. Davant l’escola de formació professional una veïna havia aixecat la porta del garatge i va parar una taula amb coques, xocolata i cafè per acompanyar les hores d’espera dels votants. A les 8 del dematí una solemne comissió de la Polsaguera va apuntalar els electors amb uns vasos de xocolata desfeta.
Els moments més emocionants van ser l’arribada de l’alcalde amb les urnes i paperetes, que va ser saludada amb grans aplaudiments. Les següents ovacions van ser pels afortunats a presidir les meses quan van ser cridats a entrar a l’edifici. Una parella de mossos ja s’havia situat davant del col.legi quan va acceptar que no podia forçar la seva entrada. Un camió dels bombers també va ser rebut amb gran satisfacció. A les 9 van començar les votacions però poc després els responsables de les meses van informar dels problemes amb internet.
Aviat van començar a córrer els vídeos amb les brutals repressions policials i de la guardia civil, a la vegada que tothom especulava per quan es presentarien a Calaf. Mentrestant van aparèixer tres experts informàtics calafins que van aconseguir superar totes les traves i arribar sense problemes al cens universal situat al núvol.
Cap a la una ja se sabia que la guàrdia civil era a Sant Martí, i davant la possibilitat de què arribessin al poble, es va decidir amagar les urnes. L’atmosfera festiva va fer saltar l’espurna de fer una arrossada. De seguida va sortir una cuinera que s’hi va arremengar. Aviat va trobar ajuda. Altres veïns van córrer cap a casa per portar butà, arròs, oli, conill, pollastre, mongetes i carn. Mentrestant una parella de Vinçà de Conflent que havia vingut a protegir les urnes també, va començar a repartir uns porrons del seu típic muscat. Es va organitzar una caixa de solidaritat per les despeses de l’arrossada però ningú va voler cap economia. Només es va acceptar el cost dels 14 kgs. d’arrós utilitzats. El sobrant, 369 €, es va lliurar a la Territorial de Calaf perquè servissin a les multes als polítics del 9N.
Una vegada les urnes ja fora de perill i la guardia civil, que a l’arribar a la rotonda de Sant Martí va saber que els col.legis ja estaven tancats, les tres paelles es van repartir a la plaça dels Arbres. A la tarda van tornar a sortir en un local privat i encara es van recollir uns vots més, fins que a entrada de vespre es va tancar la votació. L’especial emotivitat del dia es va mantenir fins tard de la nit, mentre un gran grup de persones s’havia agrupat entorn del punt d’informació esperant conèixer els resultats i per la ràdio se sentien els ignominiosos comentaris del president del govern espanyol valorant aquella jornada. Tot i les pors del dia a Calaf va votar un 57 % del cens.
Dimarts un grup d’espontanis va organitzar una caminada cap a Sant Martí per portar flors en homenatge als veÍns que es van disposar com una muralla humana davant les urnes que ambicionava la guàrdia civil, que encara va sortir burlada. A l’interior del seu local es va desplegar un vibrant acte de reconeixement a tots els membres de la comarca que havien fet possible un referèndum tan prohibit.
A dia d’avui ens trobem amb la declaració d’independència tan esperada ja signada però encara no proclamada. Ens trobem, també, davant l’anunci de noves i grans amenaces del poder central, que topen amb l’ànim de tots nosaltres tan sencer i confiat com sempre.
Ho superarem tot i arribarem a Ítaca.
Adjuntem l’arxiu de la moció municipal.
Territorial de Calaf
Zona de los archivos adjuntos
Vista previa del archivo adjunto Declaració institucional.docx

Hem votat

Dimecres 04/10/2017

La jornada de l’1 d’Octubre va ser molt intensa. El poble de Calaf unit com mai, grans i petits als carrers lluitant per un objectiu comú: fer el referèndum d’autodeterminació

Votacions 1-O al IES Alexandre de Riquer
Votacions 1-O al IES Alexandre de Riquer
Votacions 1-O al IMFP
Votacions 1-O al IMFP
Escrutini final a la plaça dels Arbres
Escrutini final a la plaça dels Arbres

 

Després d’una llarga jornada sense aldarulls i amb la gent de la vila totalment implicada, Calaf va poder celebrar les votacions del referèndum amb els dos col·legis electorals oberts. A migdia, informats per les actuacions policials que es van esdevenir a Sant Martí i a Fonollosa i la imminència d’una probable acció policial a Calaf, els dos col·legis electorals van tancar les seves portes i es van amargar les urnes. Finalment a Calaf no va partir cap assetjament policial.

Urnes
Urnes

Al llarg de tot el dia, les portes dels col·legis electorals van estar plenes de persones que protegien la integritat de les urnes i els vots emesos.
Un cop tancats els col·legis, els vilatans en lluita per la democràcia, van esperar impacientment a la plaça dels Arbres l’escrutini final:

Sí – 1251
No – 47
Blanc – 20
Nul – 9
Total 1327 vots

Durant tota la jornada es van viure a tota Catalunya moments de violència desmesurada, provocant més de 800 ferits. Des de l’Ajuntament de Calaf denunciem efusivament aquests actes, on es va vulnerar els drets fonamentals i les llibertats de tots els ciutadans.

http://www.calaf.cat/actualitat/noticies/hem-votat-100.html

Centenars de Calafins es reuneixen com a resposta a la vulneració de drets i llibertats viscuda durant l’1-O

Dilluns 02/10/2017
Jordi Badia, alcalde de Calaf, llegint el manifest de l'ACM.
Jordi Badia, alcalde de Calaf, llegint el manifest de l’ACM.

 

A les 12 h s’ha convocat a la ciutadania a concentrar-se davant dels centres de treball i dels ajuntaments, com a resposta a la vulneració de drets i llibertats viscuda durant la jornada d’ahir.
Calaf, ha reunit centenars de vilatans a la plaça Gran on s’han llegit dos manifestos. Un fet pels alumnes de l’IES Alexandre de Riquer de Calaf i un altre de l’ Agència Catalana de Municips (ACM), aquest últim llegit per l’alcalde, Jordi Badia.

Dos manifestos molt emotius on s’ha pogut palpar la tensió acumulada a la jornada d’ahir i on s’ha denunciat la vulneració dels drets fonaments i les llibertats als que vam estar exposats ahir a Catalunya.

 

Al Facebook de l’Ajuntament de Calaf, podreu veure tot l’àlbum fotogràfic.

 

http://www.calaf.cat/actualitat/noticies/centenars-de-calafins-es-reuneixen-com-a-resposta-a-la-vulneracio-de-drets-i-llibertats-viscuda-durant-l1-o-100.html

Publicado por

Ferran Sala

El Fideuer de Calaf-La Flor de l´Alta Segarra-Pasta Sala Integral